Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 20 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Bioprodukce a její distribuce v okresech České Budějovice a Český Krumlov
VOTAVOVÁ, Jana
Hlavním cílem práce je vyhodnotit strukturu a objem bioprodukce ze sledované ob-lasti a navrhnout možnosti jejího lepšího uplatnění na trhu. Práce je členěna na teore-tickou a empirickou část. Teoretické části probíhá literární rešerše a jsou zde před-staveny oblasti legislativy bioprodukce, akční plán ČR pro rozvoj zemědělství v le-tech 2021 až 2027, aktuální trh s potravinami, distribuční kanály biopotravin, zákaz-nické rozhodování o nákupu bioproduktu a udržitelnost trhu s biopotravinami. V empirické části je provedeno dotazníkové šetření, v němž jsou dotazování dodavatele (farmáři) platformy SCUK.cz. Jsou zde zkoumány nejrůznější oblasti jejich produkce a distribuce. Následně jsou vyhodnocena a interpretována získaná data, je vytvořen návrh opatření rozšíření objemu i sortimentu bioprodukce v regionu a jejího lepšího uplatnění na trhu a je provedena diskuse.
Regionální diferenciace ekologického zemědělství v Česku
Typltová, Jolana ; Jančák, Vít (vedoucí práce) ; Trantinová, Marie (oponent)
edkládaná práce má za úkol shrnout sou asnou situaci ekologického zem lství v esku. le itým aspektem tohoto alternativního zp sobu zem lství je jeho regionální diferenciace. esko disponuje s velkým po tem ekologických farem, hlavním cílem diplomové práce je tedy zmapovat jejich rozmíst ní a zjistit zda je toto rozmíst ní rovnom rné i nikoliv. Ekofarmy jsou sledovány na úrovni jednotek NUTS 4, které jsou vhodné z hlediska srovnatelnosti. Výzkum je zalo en na datech z databází Ministerstva zem lství a kontrolní organizace KEZ, o.p.s. Výsledky et ení jsou pro p ehlednost zobrazeny v tabulkách a obrázkách. K znázorn ní prostorového rozmíst ní ekologických subjekt jsem zvolila kartogramy a kartodiagramy, komentá e jim ur ené jsou st ejní ástí celé studie. V práci je také uvedno srovnání eska s ostatními lenskými státy EU v oblasti ekologického zem lství a vlastní et ení, které se zam uje na nabídku biovýrobk v obchodech. C lick to buy N O W ! PDF-XCHANGE w w w .docu-track.c o m C lick to buy N O W ! PDF-XCHANGE w w w .docu-track.c o m
Nákupní chování spotřebitele na trhu s bio vínem
Muchová, Miloslava
Muchová, M. Nákupní chování spotřebitele na trhu biovína. Bakalářská práce. Br-no: Mendelova univerzita v Brně, 2017. Tato bakalářská práce se zabývá spotřebitelským chováním na trhu biovína. Na základě provedeného dotazníkového šetření popisuje preference spotřebitelů, frekvenci spotřeby biovína a důvody, které je vedou ke konzumaci. Identifikuje také faktory, které spotřebitele ovlivňují při nákupu biovína. Na základě těchto dat jsou navrhnuty doporučení pro subjekty působící na tomto trhu.
Aktuální stav ekologického zemědělství a bioprodukce ve vybraném regionu Kraje Vysočina - okres TŘEBÍČ
Tručková, Petra
Bakalářská práce je zaměřena na ekologické zemědělství a jeho aktuální stav v Kraji Vysočina, konkrétně v okrese Třebíč. V teoretické části je popsán význam a zásady ekologického zemědělství, charakteristika biopotravin a popis jejich značení. Další kapitoly se zabývají historii a současným stavem ekologického zemědělství na území České republiky. Je zde popsán kontrolní systém, charakterizován Kraj Vysočina a registr ekologických podnikatelů. Praktickou část tvoří přehled ekologického zemědělství v jednotlivých okresech na Vysočině a detailně popsána situace na Třebíčsku. Dále jsou popsány vybrané subjekty, kterým bylo zasláno dotazníkové šetření, zaměřené na jejich produkci.
Zhodnocení současného chodu vybrané ekologické farmy a její přínos pro region
Sluštík, Matouš
V první části diplomové práce bude teoreticky rozebráno ekologické zemědělství. Zaměřím se na zásady ekologického zemědělství, welfare a bioprodukci. Dále zmíním způsob registrace ekologického zemědělce a jednotlivé kontrolní organizace. Literární přehled bude zakončen hodnocením ekologického zemědělství ve Zlínském kraji. Experimentální část bude zaměřena na ekologickou farmou, na které hospodaří Ing. Sluštík Vladimír. Nejprve farmu představím, tedy zmíním, kde se nachází, na jakou činnost se farma zaměřuje, nebo jaké stroje jsou na farmě k dispozici. Dále bude provedena SWOT analýza, jejíž výstupy budou analyzovány. Podrobněji se později zaměřím na příležitosti, které vyplynuly ze SWOT analýzy. Zde bude spočítáno, jakých tržeb je dosahováno při současném způsobu hospodaření, a ty budou porovnány s tržbami, které by mohly přinášet jednotlivé varianty ze SWOT analýzy.
Vývoj ekologického zemědělství a produkce biopotravin
Trešlová, Iveta
Bakalářská práce se zabývá vývojem ekologického zemědělství a produkcí biopotravin. V úvodu je popsána obecná charakteristika ekologického zemědělství, jaké jsou hlavní cíle, zásady při pěstování rostlin a zásady chovu zvířat. Dalším bodem práce je vznik ekologického zemědělství v ČR a jeho následný vývoj. Vývoj ekologického zemědělství je spíše zaměřen na kraje ČR, jak narůstal počet ekofarem a počet ploch. V práci je také uvedena struktura produkce na ekofarmách, jak rostlinná produkce, tak i živočišná produkce a je objasněna současná legislativa ekologického zemědělství. Poslední kapitola se zabývá obecnou charakteristikou biopotravin a jejich označením. Dále práce zmiňuje vývoj produkce vybraných biopotravin, uvádí jejich výhody a nevýhody a řeší současnou situaci biopotravin. Celá práce je zpracovaná na základě literární rešerše získaných pramenů, které jsou uvedeny na konci práce v seznamu literatury.
Regionální diferenciace ekologického zemědělství v Česku
Typltová, Jolana ; Jančák, Vít (vedoucí práce) ; Trantinová, Marie (oponent)
edkládaná práce má za úkol shrnout sou asnou situaci ekologického zem lství v esku. le itým aspektem tohoto alternativního zp sobu zem lství je jeho regionální diferenciace. esko disponuje s velkým po tem ekologických farem, hlavním cílem diplomové práce je tedy zmapovat jejich rozmíst ní a zjistit zda je toto rozmíst ní rovnom rné i nikoliv. Ekofarmy jsou sledovány na úrovni jednotek NUTS 4, které jsou vhodné z hlediska srovnatelnosti. Výzkum je zalo en na datech z databází Ministerstva zem lství a kontrolní organizace KEZ, o.p.s. Výsledky et ení jsou pro p ehlednost zobrazeny v tabulkách a obrázkách. K znázorn ní prostorového rozmíst ní ekologických subjekt jsem zvolila kartogramy a kartodiagramy, komentá e jim ur ené jsou st ejní ástí celé studie. V práci je také uvedno srovnání eska s ostatními lenskými státy EU v oblasti ekologického zem lství a vlastní et ení, které se zam uje na nabídku biovýrobk v obchodech. C lick to buy N O W ! PDF-XCHANGE w w w .docu-track.c o m C lick to buy N O W ! PDF-XCHANGE w w w .docu-track.c o m
Hodnocení kvality jablek v závislosti na podmínkách jejich pěstování
Dresslerová, Ivona ; Kouřimská, Lenka (vedoucí práce) ; Jan, Jan (oponent)
Nejrozšířenějším typem zemědělské produkce je konvenční zemědělství, které se nadměrnými vstupy do výroby (hnojení, chemizace, těžká technika) snaží dosáhnout co nejvyššího výnosu. Avšak v poslední době mezi konzumenty roste význam ekologického a integrovaného způsobu produkce, zejména z důvodu zájmu o udržitelnost životního prostředí a ochrany osobního zdraví. Tato práce hodnotí a srovnává kvalitativní znaky deseti odlišných kultivarů jablek (Melodie, Šampion, Gloster, Idared, Angold, Topaz, Goldstar, Ontario, Florina, Rubín) v závislosti na typu produkčního systému. Analyzuje obsah celkové a refraktometrické sušiny, množství a poměr jednotlivých sacharidů, vitaminu C, senzorické hodnocení a celkový profil těkavých aromatických látek u jablek z ekologického způsobu zemědělství (BIO) a integrované produkce (I.P.). Jablečná sušina všech odrůd byla stanovena gravimetricky sušením v infračervené sušicí váze. Současně bylo provedeno stanovení refraktometrické sušiny pomocí přenosného refraktometru. Jednotlivé koncentrace sacharidů (sacharózy, glukózy a fruktózy) byly analyzovány metodou HPLC s RI detekcí. HPLC metodou s UV/VIS detekcí byla stanovena koncentrace askorbové kyseliny v jablečných vzorcích. Při senzorické analýze byl školenému panelu hodnotitelů předložen protokol, obsahující profilový, párový a párový preferenční test. Pro zjištění profilu těkavých aromatických látek byla použita sorpce na SPME vlákno s následnou analýzou na GC-GC-MS. V obsahu vitaminu C byl vliv odrůdy shledán statisticky významným (p = 0,0004) a ne předpokládaný typ produkce. Výsledné koncentrace askorbové kyseliny se u BIO produkce pohybovaly v rozmezí 13-130 mg/kg, u I.P. 10-103 mg/kg. Celkově 7 odrůd BIO obsahovalo vyšší koncentraci askorbové kyseliny v porovnání s I.P. Nejvyšší koncentraci askorbové kyseliny obsahovala odrůda Ontario. Nejhojněji zastoupeným sacharidem v jablkách je fruktóza , u které byl prokázán statisticky signifikantní rozdíl mezi hodnotami BIO a I.P. (p = 0,0272). Nejvyšší hodnoty tohoto monosacharidu obsahovala odrůda Angold BIO (422,3 g/kg) u které byl také naměřen nejvyšší obsah celkových sacharidů. Nejvyšší obsah sušiny byl nalezen u kultivaru Florina BIO (18,62 %). Refraktometrická sušina se pohybovala v rozmezí od 11 do 17 Brix. U obou sušin byl prokázán statisticky významný rozdíl mezi hodnotami BIO a I.P. Zároveň bylo prokázáno, že mezi nimi existuje závislost na základě výpočtu korelačního koeficientu (r = 0,9622). Předpokládalo se, že celková suma sacharidů bude korelovat s refraktometrickou sušinou, což nebylo potvrzeno. Mezi hmotností jablek BIO a I.P. byl prokázán statistický rozdíl (p = 0,0002). Ve všech deseti případech byla hmotnost vzorků jablek z I.P. vyšší. Při senzorické analýze byla odrůda Šampion BIO jako nejlépe hodnocená z hlediska celkové příjemnosti a celkové intenzity vůně. Topaz I.P. byl hodnocen jako vzorek s celkovou nejlepší příjemností chuti a Florina I.P. měla nejvyšší celkovou intenzitu chuti. Párovým testem bylo potvrzeno, že mezi vzorky existuje statisticky signifikantní rozdíl na zvolené hladině pravděpodobnosti 99 %. Ale nebyla potvrzena preference jednoho z produkčních systémů. Při analýze celkového profilu těkavých aromatických látek bylo zjištěno, že stejná odrůda odlišné produkce má stejné složení, ale rozdílné relativní zastoupení látek v ní obsažených. Souhrnně lze konstatovat, že kvalita a složení jablek závisí na mnoha faktorech, přičemž odrůdová závislost a způsob produkce mohou patřit mezi významné činitele.
Ekologické zemědělství - zhodnocení ekonomické úrovně podniků
Voňková, Yvona
Tato diplomová práce s názvem Ekologické zemědělství -- zhodnocení ekonomické úrovně podniků se zabývá posouzením jejich ekonomické situace a současně komparací s podniky hospodařícími v konvenčním režimu. Součástí práce je historie a vývoj ekologického zemědělství, jeho zvláštnosti, aktuálně platná legislativa, současná situace v ČR a v zahraničí. Práce je zaměřena zejména na posouzení ekonomické situace. Blíže jsou proto popsány základní ekonomické charakteristiky ekologických i konvenčně hospodařících podniků, přičemž cílem práce není hodnotit jednotlivé oblasti zemědělské výroby, ale posuzovat vybraný soubor podniků jako celek. K dosažení stanoveného záměru diplomové práce je využito zejména dat ze Zemědělské účetní datové sítě ČR. Ze získaných výsledků lze konstatovat, že ekologické a konvenční zemědělství jsou při porovnání rozdílné. U řady provedených ukazatelů dosahují konvenční podniky lepších výsledků. Jako zásadní se v ekonomické situaci ekologických podniků jeví dotace, které podniky získávají.
Problematika finalizace bioprodukce na farmě
VAVŘINA, Martin
Tato práce se zabývá otázkami, jakým způsobem zemědělci dostávají svou ekologickou produkci na trh. Jaká jsou úskalí při získávání trhu, co brání farmám ke vstupu na trh s bioprodukty a analýza vývoje hospodaření na ekologických farmách za posledních deset let. K získání odpovědí na tyto otázky bylo potřeba dotazníkového šetření. Aby bylo možné výsledky porovnávat zpětně, bylo vybráno dotazníkové šetření z roku 2004, které bylo zaměřeno na konkurence schopnost ekologických farem. Podle tohoto dotazníku byl zpracován průzkum a výsledky tohoto průzkumu byly následně porovnány s výsledky dotazníkového šetření před deseti lety. Tento průzkum se týkal oblasti severozápadních Čech a do průzkumu se zapojilo 45 respondentů z celkového počtu 95 oslovených farem.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 20 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.